Af Gunnar Kristiansen, maj 2005
Man kender til meget lave priser på guitarstrenge. Nu er tiden også kommet til at gøre livet nemmere for trommeslageren. DanGuitar.dk har nemlig valgt at smide en ny trommestik ved navnet Dimavery på det danske marked. DanGuitar reklamerer med at det er en kvalitets trommestik til Danmarks billigste pris. Vi kontaktede derfor DanGuitar.dk med henblik på at få lidt flere oplysninger om produktet, samt eventuelt tilsendt nogle trommestikker til test. Den var DanGuitar.dk heldigvis med på…
Når først man ser prisen på 15 kr. for et sæt trommestikker, så kan man ikke undgå at tænke “hvad er de mon værd?”. Prisen er endda med fragt, men forudsætter så også at man køber 36 par på én gang. Der er i alt 3 prisgrupper hos DanGuitar: 3 par (24 kr./par), 12 par (17 kr./par) og altså 36 par (15 kr./par).
Overordnet
Det første der slår en når man læser “databladet” på disse trommestikker er, at de er lavet af ahorn. Denne træsort forbinder man normalt med trommekedler, men ikke umiddelbart med trommestikker. Trommestikker er så godt som altid lavet af hickory (nordamerikansk valnøddetræ, red.) grundet denne træsorts kvaliteter indenfor holdbarhed, klang, feel, vægt og ballance. Dette stiller nogle naturlige spørgsmål til især holdbarheden ved disse ahornstikker, men også de øvrige parametre nævnt ovenfor.
Stikkerne – der er fremstillet i Kina – fås i 3 forskellige (gængse) modeller: 5A, 5B og 7A. Stikkerne er ubehandlede, og for dem der kender mere til målene på trommestikker, kan følgende data oplyses:
Dimavery 5A
Længde: 16″
Diameter: 0,565″
Vægt: 41/46 gram
Dimavery 5B
Længde: 16″
Diameter: 0,595″
Vægt: ca. 51/44 gram
Dimavery 7A
Længde: 15,5″
Diameter: 0,540″
Vægt: ca. 39/41 gram
Den kvikke læser vil sikkert bemærke, at stikkerne ikke er lige tunge i hvert par. Denne vægtforskel er dog ikke større end at den kræver en endog meget rutineret stik-kender for overhovedet at blive registreret. Den endnu kvikkere læser vil sikkert også bemærke, at alle øvrige specifikationer er 100% identiske med dem Vic Firth oplyser på deres tilsvarende modeller (5A, 5B & 7A) – er dette mon en tilfældighed?
En vigtig prøvelse som enhver trommeslager har fået ind med modermælken, er rulletesten. Dvs. at man lader stikkerne trille hen ad en 100% plan overflade, for så at se om stikkerne nu også er så lige som de skal være (hvilket er helt lige). Her bestod alle Dimaverys trommestikker testen, med undtagelse af den ene 5A trommestik. Denne bøjede en anelse, hvilket ikke ville leve op til kravene for en proffessionel trommeslager, men det vender vi tilbage til senere.
I spil
Det første man bemærker når man sætter sig til at spille med disse stikker er, at de er enormt lette. Da jeg selv er vandt til at spille med en lidt tungere (og længere) stik, faldt de derfor heller ikke umiddelbart i min smag. Men tanken slog mig da, at denne mangel på vægt kunne være en fordel når der skulle spilles svagt.
Klangmæssigt set falder Dimavery stikkerne ikke så heldigt ud. Stikkerne lyder meget “hule” – ja nærmest diffuse – på bækkenerne. Om dette skyldes de relativt store og aflange hoveder, eller om det nærmere er træsorten der træder i karakter her, ja der må jeg være dig svar skyldig – måske en kombination af begge. Faktum er i hvert fald, at alle 3 modeller gav denne lidt kedelige klang.
Balancen i stikkerne er noget anderledes end hvad jeg selv er vandt til, men sådan er det jo næsten med alle fremmede stikker man får i hænderne. Derfor mener jeg heller ikke at de fejler noget, men blot er anderledes end hvad jeg personligt er vandt til. Det positive er derfor også, at stikkerne virkede fint ensartede, og at parrene imellem altså ikke var forskellige.
Holdbarhed
Nogle vil nok sætte spørgsmålstegn ved holdbarheden af et sæt trommestikker til 15 kr. – med god grund. Undertegnede har da også selv præsteret at “halshugge” en billigstik i første slag, og den slags sætter gør unægteligt én lidt skeptisk. Men lad os se på hvad holdbarhed egentlig indebærer, for når vi taler holdbarhed på en trommestik, er der 3 scenarier i forhold til slid:
1) Trommestikken knækker midt over (skråt over).
2) Hovedet flækker.
3) Stikken bliver slidt så tynd, at den bliver for blød (og til sidst knækker).
Og med holdbarhed gælder også et helt andet parameter – nemlig hvor hårdt man slår. Det vil derfor nok være temmelig individuelt hvor længe disse stikker holder, og i det hele taget har jeg selv den erfaring, at holdbarheden kan være ret tilfældig. Nogle gange holder et par stikker en uge, andre gange i mange måneder. Men jeg må indrømme at det ikke – selv efter ihærdige forsøg – lykkedes mig at aflive disse trommestikker! Det var jeg faktisk ret overrasket over, for træet er blødere, og der kommer derfor også relativt dybe mærker i stikker ret hurtigt. Dette til trods stod de altså distancen, og hatten af for det!
Er stikkerne gode nok til den professionelle?
Det korte svar: Nej! Man får tit hvad man betaler for, og sådan synes jeg også det forholder sig med Dimavery stikkerne. Set fra en proffesionel trommeslagers synspunkt, så virker de for billige – feel mæssigt såvel som klangmæssigt. Godt nok får man et par trommestikker til ren fantasipris, men er det overhovedet interessant at spare de penge hvis ikke varen er på niveau med de bedste i feltet? Ja og nej. Er man professionel trommeslager vil man ikke finde dem brugbare, men for begyndere og let øvede ligner det måske nærmere et hit: Stikkerne er lige, ensartede, holdbare og billige.
Konklusion
Dimavery trommestikkerne er som sagt meget billige. De er ikke på niveau med de førende mærker, men stikkerne overrasker dog ved dels at være lige, men også ved at holde i længden. Disse parametre er på ingen måde uvæsentlige, og kan for nogle måske endda være nok – prisen taget i betragtning. Derfor er jeg heller ikke i tvivl om at disse stikker nok skal finde deres købere, det bliver nok bare ikke blandt professionelle trommeslagere.
Leave a Reply
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.