Af Charlie West, oversat af Gunnar Kristiansen
Det er verdens mest berømte trommesæt. Det sorte Black Oyster Pearl Ludwig Super Classic trommesæt som bar navnet på det mest berømte rockband nogensinde – The Beatles. Intet andet trommesæt har nogensinde været så kendt som dette, og man mener endda at Ringo stadig den dag i dag ligger inde med neetop dette originale Ludwig sæt.
Ludwigs trommer og The Beatles’ logo blev midtpunkt for The Beatles’ scene opsætning fra midten af 1963 og frem til August 1966. Underligt nok er der ikke skrevet meget om Ringos trommer nogle steder.
Ringo spillede ikke på Ludwig trommer fra starten. Rent faktisk var hans første trommesæt et brugt sæt af ukendt fabrikat, og blev givet til ham i julegave. Indtil dette tidspunkt havde Ringo kun spillet på kagedåser og brændestakke!
I Februar 1957 begyndte Ringo at spille med et band. Alle fyrene i bandet arbejdede på den samme fabrik, og spillede i en kælder for deres kollegaer i frokostpauserne. De begyndte senere at spillet alle de gratis jobs de kunne komme i nærheden af, så som bryllupper og klubjobs. På den måde var Ringo enginør på fabrikken i dagtimerne, og tog så ud for at spille om natten. Han spillede til dans med Eddie Miles, men også andre grupper. Senere spillede han med Rory Storm, som var manden der virkelig fik startet Ringo’s kariere. Ringo spillede og øvede i det hele taget med en masse grupper i Liverpool.
Ringo’s trommer var gamle, og det var defor blevet tid til at skifte dem ud med noget nyere. I sommeren 1958 lånte Ringo 46 pund fra hans bedstefar, tog ned til Frank Hessy’s Music Store og købte et Ajax sæt (af typen uden bundskind). Grunden til at han valgte et Ajax sæt var muligvis, at dette sæt havde lidt af den fremtoning som et Ludwig han havde set.
Da Ringo i 1960 var i Hamburg for at spille med Rory Storm and the Hurricanes, købte han et sæt Premier trommer. På frontskindet øverst var Premier logoet, og umiddelbart dette under stod der “Ringo Starr”.
Da Ringo blev spurgt om han ville være med i The Beatles havde han stadig sit Premier sæt. Mange af de tidlige optagelser er derfor også foretaget med dette trommesæt. På et tidspunkt imellem den 4. September 1962 og den 17. Februar 1963, var Ringo’s navn på frontskindet blevet udskiftet med et “The Beatles” logo. Det logo der sad på Premier trommerne var baseret på Paul McCartneys “krudseduller”. Terry Tex O’Hara, en artist fra Liverpool, designede derfor det endelige logo. Logoet blev trykt på et smalt stykke stof, som blev strakt ud over frontskindet, og holdt på plads af stortrommereifen. Banneret fungerede således også som dæmpning på stortrommen. Dette var det første af mange kommede logo designs.
På et tidspunkt i løbet af 1963 besluttede Ringo at skifte Premier trommerne ud. Han tog derfor ned til Music City – en stor musikforretning på Salisbury Street i London, for at bestille et nyt Premier trommesæt. Ejeren af butikken – Ivor Arbiter – havde netop fået eneforhandling af Ludwig i Storbritanien. Dave Martin – en sælger hos Music City – overtalte Ringo til at købe Ludwig. Ringo kendte godt til mærket fordi han havde spillet på et sæt som tilhørte Tony Mansfeld – trommeslageren fra The Dakotas. Ringo forelskede sig i den – på det tidspunkt – helt nye Black Oyster Pearl finish. Da han fandt ud af, at det eneste mærke som leverede trommer i den finish var Ludwig, ja da var der ikke så meget at rafle om, og aftalen blev skrevet under. Der var dog én klausul; Ringo insisterede på at der skulle trykkes et stort Ludwig logo på frontskindet. På dette tidspunkt satte Ludwig slet ikke deres navn på frontskindet. Brian Epstein – The Beatles’ manager – fik dog hurtigt talt for at bandets navn var The Beatles, og derfor skulle der også stå The Beatles på frontskindet. Arbiter, som straks så de forretningsmæssige perspektiver i “reklamesøjlen”, og kom hurtigt frem med et kompromis. Arbiter foreslog at The Beatles logoet rigtig nok skulle stå med stor skrift hen over frontskindet, men at der samtidigt skulle efterlades plads til Ringos efterspurgte Ludwig logo ovenover. De fandt hurtigt papir og blyant frem, og fik så tegnet hvad der senere blev det så berømte Beatles logo.
Ringo fik dette nye trommesæt med omtalte frontskind stillet til rådighed den 17. Juni, 1963.
Første gang Ringo benyttede sine nye Ludwig trommer offenligt, var da han indspillede “Easybeat” til TV i The Playhouse, den 23. Juni, 1963 – altså kun 6 dage senere. Britterne så således det nye trommesæt med det nye logo om lørdagen, den 29. Juni i et TV program.
Ringo benyttede syv forskellige stortrommefrontskind fra 1963 til 1967. Hvert skinds logo var en lille smule forskelligt fra de hinanden. Det originale skind var selvfølgelig et “Ludwig Weather Master” skind, og kan identificeres ved hjælp af det logo som bærer samme navn i bunden af skindet. Nogle af de andre skind var “Remo Weather King” og kan genkendes på Remos logo øverst. Ringo eksperimenterede med forskellige dæmpningsmetoder, og måske var de forskellige frontskind i virkeligheden et vidnesbyrd om dette.
Kun to af disse syv frontskind er stadig i omløb. Russ Lease er den stolte ejer til det skind som blev brugt, da The Beatles havde deres første optræden i The Ed Sullivan Show. Russ købte skindet hos Sotheby’s i London. I 1997 kørte Bonham’s Auctioneers and Valers en “all Beatles” auktion i Japan. Auktionen inkluderede et Beatles stortrommefrontskind. I de tidlige 70’ere var en radiostation i Chicago kommet i besiddelse af “trommesættet som Ringo spillede på i 1965 ved Shea Stadium koncerten”. De afholdte en konkurrence, og forærede trommerne væk til en heldig lytter. Skindet som Bonham’s auktionerede bort, kom fra dette sæt. Der er ingen der ved hvad der skete med resten af trommesættet…
Ringo havde flere Black Oyster Pearl trommesæt. Nogle af de billeder som blev taget i Abbey Road studierne viste to af disse sæt. Gamle bilag viser, at Music City i Maj 1964 forærede Ringo et trommesæt til en værdi af 350 pund.
Det er almindelig kendt at Ringo spillede på Zildjian bækkener. En 14″ hihat, et 18″ medium thin crash samt et 18″ og et 20″ ride. Dette er yderligere dokumenteret, da Don Bennett’s Drum Studio i Bellevue, Washington rent faktisk ligger inde med Ringo’s originale hihat og crash bækkener. Vi ved også at Ringo spiller Zildjian den dag i dag. Der foreligger dog beviser på, at Ringo ikke altid spillede på Zildjian. I Ringo’s regnskaber fra 1961 – 1963, er der posteringer der viser, at Ringo købte et sæt schweitziske Paiste bækkener. Denne bogføring er foretaget ca. samtidig med, at Ringo købte sit første Ludwig sæt. Det ville også have været nemt for ham, for Paiste blev på dette tidspunkt distribueret af Ludwig i Storbritanien. Regnskabsbilag indikerer da også at Ringo købte Paiste bækkener, men Don Bennett har et originalt Zildjian 18″ Medium thin crash bækken med Pauls inskribtion til Ringo!
Siden dengang er der ikke skrevet meget om Ringo’s trommer, så man begynder jo let at spekulere…
Charlie West
Skriv en kommentar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.